Tips dan Petua Santan tahan lama lebih dari 3 minggu!




[TIPS SUPERMOM GOJES 4/50]


Tips dan Petua Santan tahan lama lebih dari 3 minggu!

Percaya tak hasil eksperimen tips dan petua yang diberi fresh dari mulut ke mulut oleh Beloved Pak Mertuaku ... hehe
Santan yang ku simpan sudah lebih dari 3 minggu. Masih berbau WANGI tauuuu.. Bukan saje elok texture, malahan wangi lagi uolss.

Nak tau rahsia dia tak? hehe

Senang jer

1) Mesti Santan Fresh yer. (Santan ku ini depan mata auntie ni 'machine' kan smile emoticon
2) Keluarkan santan dari plastik, dan masukkan dalam tupperware/bekas bertutup yang kering dan kedap udara.
3) Simpan dalam freezer
Percayalah walau sudah 2-3 minggu, anda keluarkan dari freezer, masih fresh dan kekal wangi santan.

p/s: Kalu rajin, sebelum gunakan semula, blend balik santan untuk texture yg halus. I guna tak blend pun okay aje. dasar!! haha..

Ini tips memang dari pak mertua ku tau. tiada cilok2. Rahsia dia tak perlu berebut dan beratur panjang beli santan mahupun ayam terutama di musim perayaan smile emoticon Sangat banyak ku belajar. Eh kenapa mama ku tak ajar pun? hahaha

Feel free to like and share jika bermanfaat.

www.mamalisz.com
Serlahkan hidup yang sihat

*~Salam Sayang:::Mama Lisz~

sharing

Artikel Berkaitan