Cara pengambilan vitamin dengan BETUL dan EFEKTIF!!

Jika anda salah seorang pengamal vitamin yang confuse dengan cara pengambilan vitamin ataupun supplement yang betul dan efektif untuk tubuh badan anda. Artikel ini sangat membantu anda untuk merungkaikan persoalan tersebut.


Cara Pengambilan Vitamin/ Supplements



Q & A bersama dengan Dr. Sam Russo akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mendapatkan yang terbaik daripada ‘supplements’ anda dalam erti kata lain, cara pengambilan yang efektif bagi setiap jenis ‘supplements’ yang anda ambil.
Kita semua ingin mendapatkan faedah maksimum daripada makanan tambahan kita.Untuk membantu anda berbuat demikian, kami menyusun soalan yang menjadi tanda tanya oleh anda kebelakangan ini dan memanfaatkan pengetahuan Sam Russo, ND, Lac, Pemakanan yang lebih baik editor penyelidikan dan pengarah Klinik Naturopathic Vermont dalam Winooski, Vermont. Berikut adalah jawapan beliau:

#1  Vitamin / makanan tambahan yang manakah perlu saya sentiasa ambil dengan makanan? Ataupun yang perlu saya ambil di antara waktu makan?


Pemakanan haruslah seimbang yang merangkumi protein, karbohidrat, dan lemak untuk merangsang rembesan asid optimum dalam perut, yang membolehkan penyerapan yang lebih baik. Sebagai contoh, jika anda hanya makan buah-buahan dan bijirin dengan susu tanpa lemak untuk sarapan pagi, tambah sedikit mentega kacang atau protein lain dan lemak semasa mengambil berikut: vitamin; mineral; minyak seperti ikan dan rami; asid lemak seperti asid alfa Lipoik; derivatif lemak seperti sterol tumbuhan dan stanols (digunakan untuk mengurangkan kolesterol), dan cetyl myristoleate (digunakan untuk melegakan sakit sendi).
Makanan tambahan popular yang perlu diambil 30 minit sebelum atau dua jam selepas makan termasuk yang berikut:
  • Asid amino: Walaupun semua protein mengandungi asid amino, yang terurai semasa penghadaman, ‘supplement asid amino yang anda ambil dengan makanan-akan bersaing dengan protein untuk penyerapan. Yang biasa termasuk ‘lysine’ untuk herpes; tryptophan untuk tidur yang lebih baik; cysteine ​​untuk lendir nipis; N-acetylcysteine ​​(NAC), satu bentuk khas cysteine ​​untuk meningkatkan pengeluaran antioksidan dalaman dan meneutralkan toksin; Arginine untuk menyokong pengeluaran hormon pertumbuhan dan peraturan tekanan darah; dan bercabang-rantaian asid amino (BCAAs) untuk membina otot.

  • Ubat-ubatan herba: herba pahit untuk meningkatkan penghadaman perlu diambil dengan air 10 hingga 15 minit sebelum makan. Ramuan botani lain yang biasanya perlu diambil lebih jauh dari waktu makan, ini adalah kerana serat dalam makanan boleh menjejaskan penyerapan mereka. Apabila pengambilan mengikut formula, jika majoriti bahan-bahan botani, ambil antara waktu makan. Tetapi jika vitamin dan mineral mendominasi, ambil dengan makanan.

  • Enzim: Masa bergantung kepada manfaat yang dikehendaki. Untuk membantu penghadaman, mengambil enzim pada permulaan makan. Walau bagaimanapun, enzim sistemik untuk merawat keadaan atau organ, seperti bromelain untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan, perlu diambil di antara waktu makan.

#2  Supplement manakah adalah lebih baik diserap dengan lemak?


Lemak nutrien larut: vitamin A, D, E, K; ascorbyl palmitate, satu bentuk larut lemak vitamin C; dan lemak dan derivatif lemak lain (lihat soalan di atas untuk contoh). Bentuk Tocopheryl Acetate vitamin E, bagaimanapun, adalah larut air. CoQ10 datang di larut lemak bentuk, seperti Q-sorb dalam softgels, dan sebagai serbuk larut air dalam kapsul, seperti Q-Gel (hydrosoluble).

#3  Adakah ia perlu untuk ‘skip’ dari rutin makanan tambahan anda?


Tidak ada bukti yang baik cara sama ada boleh ‘skip’ pengambilan ataupun tidak; Walau bagaimanapun, sesetengah pakar mengesyorkan ‘rotate’ @ ‘cycling’ beberapa rejimen nutrien atau botani, terutamanya apabila mensasarkan sistem imun atau sistem endokrin. Sebagai contoh, anda mungkin mengambil Echinacea untuk satu minggu daripada setiap bulan untuk merangsang pengeluaran sel-sel darah putih yang melawan jangkitan, seperti sel-sel ini hidup selama kira-kira tiga minggu.

#4  Adakah terdapat apa-apa nutrien yang perlu diambil pada waktu yang sama? Sebagai contoh, saya pernah mendengar bahawa zat besi adalah lebih baik diserap dengan vitamin C.


Terdapat banyak cara di mana nutrien mempengaruhi penyerapan antara satu sama lain. Mineral secara umum adalah lebih baik diserap dengan vitamin C atau makanan berasid, seperti tomato masak, limau, atau cuka. Hal ini terutama berlaku dalam orang yang lebih tua, sebagai pengeluaran asid perut berkurangan dengan umur dan pada sesiapa yang mengambil ‘antacids’.
Carta di bawah menunjukkan bagaimana sesetengah nutrien popular mempengaruhi antara satu sama lain apabila digabungkan/diambil bersama. Ini biasanya tidak menjadi masalah apabila mengambil multivitamin tinggi potensi dan mineral tambahan, seperti dos yang lebih tinggi menampungnya. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil nutrien individu tambahan, ia masuk akal sekiranya ia mengambil lebih masa untuk faedah optimum.
Ini adalah beberapa perkara penting yang perlu diingat:
  • Kalsium dan magnesium boleh bersaing untuk penyerapan antara satu sama lain dalam dos yang lebih tinggi daripada 250 mg. Apabila mengambil jumlah yang lebih besar, mengambil setiap mineral pada masa yang berbeza atau dos yang berpecah daripada gabungan dalam jumlah yang lebih kecil (tidak melebihi 250 mg).

  • Serat makanan tambahan perlu diambil pada masa yang berasingan dari semua nutrien dan herba lain, kerana ini boleh mengikat dengan gentian dan dikumuhkan.

  • Tambahan Vitamin B1 , diambil untuk neuropati diabetes, kesan sampingan kemoterapi, atau syarat-syarat lain, tidak boleh diambil dengan polifenol (seperti biji anggur, kulit kayu pain, dan ekstrak teh hijau) kerana ia mengurangkan penyerapan vitamin B. Jarakkan pengambilan Polifenol dan B1 sekurang-kurangnya dua jam.

Nutrien
Peningkatan penyerapan
apabila digabungkan dengan
Penyerapan berkurangan
apabila digabungkan dengan
Zat Besi
Vitamin C, protein makanan fromanimal, dan makanan tambahan asid amino
Dos yang tinggi zinc atau copper, kopi, teh, dan soya
Kalsium
Vitamin D (tidak perlu diambil pada masa yang sama), laktosa (secara semulajadi di dalam susu dan produk tenusu yang lain), protein, dan vitamin C
Dos besar magnesium, zink, dan fosfat
Magnesium
Vitamin D (tidak perlu diambil pada masa yang sama)
Dos besar kalsium dan fosfat
Asid folik
Vitamin C
Zink
Niacin
Asid folik

B6

Zink, kontraseptif oral, kopi, dan tembakau
B12

Vitamin C dos lebih besar daripada 500 mg
Vitamin C

Pectin, zat besi, zink, dan aspirin

#5  Adakah lebih baik untuk simpan probiotik, minyak ikan dan minyak flaxseed dalam peti sejuk? Apakah peraturan am untuk menyejukbeku makanan tambahan?


Secara umum atau apabila ragu-ragu, minyak dan probiotik perlu disejukkan. Untuk makanan tambahan lain, peraturan yang baik adalah untuk simpan ia pada suhu bilik (72 ° F) ke bawah, di tempat yang gelap. Probiotik yang menentukan "rak-stabil" atau "tiada penyejukan diperlukan" dengan selamat boleh sejuk atau disimpan di tempat yang sejuk, gelap.

#6  Kenapa banyak makanan tambahan tunggal-nutrien mempunyai jumlah yang kecil nutrien lain dalam formulanya, seperti kalsium atau vitamin C?


Sebab-sebabnya adalah berbeza-beza. Nutrien boleh ditambah untuk membantu penyerapan, seperti vitamin C, dan ada yang mungkin membantu dalam cara lain. Sebagai contoh, lesitin menggabungkan nutrien air- dan larut lemak. Dalam kes-kes lain, nutrien tambahan adalah sampingan.

#7 - Perlukah saya menyimpan pek silika yang sedikit dalam botol tambahan saya atau membuangnya?Apa yang ia buat?


Pastikan ia disimpan! Pek silika kekalkan bahagian dalam botol kering supaya makanan tambahan anda tidak rosak dengan cepat. Saya juga menggunakan pek silica tersebut dalam pil box-sesuai untuk perjalanan kemana-mana.

#8  Apabila menggunakan makanan tambahan tepung, ia tidak penting jika saya menambah serbuk untuk memanaskan atau cecair panas?


Secara umum, serbuk selamat untuk bercampur dengan cecair di bawah 120 ° F (suam, tidak panas) jika ia digunakan agak cepat. Tetapi pendedahan berpanjangan kepada suhu tinggi merosakkan kebanyakan vitamin larut air. Vitamin larut lemak yang lebih bertolak ansur, dan mineral adalah hampir tidak dapat binasa. Dengan undenatured serbuk protein whey, cecair melebihi 120 ° F akan merosakkannya secara semula jadi yang mengakibatkan immunoglobins yang memberi manfaat kepada sistem imun.

#9  Saya pernah mendengar bahawa badan boleh menyerap hanya jumlah tertentu vitamin pada satu masa, dan oleh itu, ia adalah lebih baik untuk ‘stretch’ dos yang keluar sepanjang hari (contohnya, mengambil tidak lebih dari 500 mg vitamin C pada satu masa ). Apakah pemikiran?


Ini adalah benar. Vitamin C dan magnesium adalah contoh yang baik, kerana dos yang tinggi menyebabkan najis longgar, menunjukkan anda telah melepasi maksimum badan anda boleh menyerap. Mengambil tidak lebih daripada 500 hingga 1,000 mg vitamin C pada satu masa. Apabila mengambil sama ada kalsium atau magnesium berasingan, hadkan setiap dos 500 mg. (Lihat soalan No. 1 tentang mengambil mereka bersama-sama.)
Kebanyakan vitamin larut air (cth., B-kompleks dan C) dan mineral tidak kekal dalam aliran darah untuk lebih daripada beberapa jam. Jadi mengambil mereka sepanjang hari memaksimumkan tahap darah dalam tempoh yang lebih lama.

#10  Berapa banyak air yang perlu saya ambil dengan makanan tambahan dan ada apa-apa yang memerlukan lebih banyak air (seperti serat)?


Secara umumnya, anda hanya perlu cecair yang cukup untuk menelan makanan tambahan itu dengan selesa. Serat memerlukan lebih, biasanya sekurang-kurangnya 12 auns setiap 15 gram, atau 1 sudu besar. Jika tidak, anda boleh menjadi sembelit.

Membantu tak artikel di atas? Jangan lupe like & share + follow yer :)


Sumber:   http://www.betternutrition.com





~Salam Sayang:::Mama Lisz~

sharing

Artikel Berkaitan