5 Gaya Hidup Sihat dunia moden

Gaya hidup moden banyak yang tidak dapat dinafikan memberi kesihatan terhadap tahap kesihatan seseorang insan. Cetek ilmu pengetahuan dalam kesihatan akan mengakibatkan diri sendiri terima akibat buruk terhadap tahap kesihatan sendiri.Jom kita tambah ilmu dengan 5 Tips gaya hidup sihat yang PERLU anda ketahui terutamanya di dunia moden sekarang ini.


#1 Jangan Makan Lebih 

Pengambilan gula secara berlebihan dan tanpa pengawasan boleh menyebabkan diabetes. Apatah lagi setelah menikmati segala macam makanan manis dan anda pula jarang bersenam. Sederhanakan makanan manis dan seimbangkan pengambilan lemak, protein, dan karbohidrat sepanjang hari.

#2 Tidur ikut waktu

Sekiranya anda mempunyai masalah migrain,  patuhilah waktu tidur. Kurang atau terlebih tidur akan menyebabkan anda mengalami serangan sakit kepala. Walaupun sekadar tidur lebih setengah jam daripada biasa, anda masih berpotensi mendapat sakit kepala. Patuhilah jadual waktu tidur anda YA!

#3 Bahaya ketagihan Kopi/ Kafein

Anda antara penagih KOPI? 10gm kopi sebenarnya dos yang memudaratkan dan menyamai 100 cawan kopi. Cuba periksa kembali sebanyak mana anda minum kopi setiap hari. Jika jumlahnya lebih atau menyamai 10gm, anda perlu latih diri kurangkan ketagihan tersebut untuk kesihatan yang lebih baik. 

Tahukah anda minum kopi atau berkafein menganggu penyerapat nutrisi penting oleh badan, sebab itulah sekiranya anda mengamalkan supplement, jarakkan pengambilan minuman berkafein dengan masa pengambilan supplement untuk keberkesanan tubuh menyerap nutrisi.

#4 Pil Tahan Sakit

Jangan hanya bergantung pada pil tahan sakit jika anda mengalami sakit yang melampau seperti senggugut. Meneruskan pengambilan pil tanpa berjumpa doktor memungkinkan anda mendapat endometriosis mahupun fibroid.

#5 Jangkitan kuman kerana seks?

Jangan sesekali percaya seks mengakibatkan jangkitan pada salur kencing. Ia sebenarnya sudah wujud dan seks sebagai pencetusnya sahaja. 

Tahukah anda, ketika melakukan hubungan intim, bakteria yang memang sudah sedia ada di dalam vagina akan ditolak jauh ke dalam urethra dan juga ke pundi kencing. Air kencing yang ada di dalam pundi akan merangsang bakteria untuk berkembang dan menyebabkan jangkitan.


~Salam Sayang:::Mama Lisz~

sharing

Artikel Berkaitan