Cuti-cuti di Johor Bharu dan Singapore

Alhamdulillah percutian yang dirancang oleh diriku sendiri sempena ulangtahun kelahiran diriku pada 10 Oct dan Anak, Si naufal 15 Oct  telah berjaya dan selamat semuanya walaupun ade ter'over' bajet akibat dari kesilapan teknikal. Ni yang nak ceritera ni, cuti-cuti kami tahun ni adalah di Cove Waterpark, Resort World, Singapore dan Legoland, Johor Bharu.Ada tips yang hendak dikongsi bersama anda semua tak melakukan kesilapan macam sy. Bukan silap ape pun, pasal makanan jer..hehe


Ok jom sy mulakan, perjalanan kami dari 10 sampai 12 October 2014.


C.O.V.E Waterpark, Resort World Singapore VS LEGOLAND, Johor Bharu

Mane besh mane besh????

#DAY 1    10 October 2014

Tanggal ulangtahun kelahiranku. 
Kami bertolak around pukul 6 ke Tune Hotel, Danga Bay.

Ini pun antara tips if nak jimat, Rent Hotel kat Tune Hotel, Danga Bay yang tersangat lah mampu milik. As low as RM80++. Tune Hotel ni flexible sebab anda bebas memilih sama ada nak:
~24 hours tv/wifi
Boleh view kat website Tune Hotel untuk maklumat lanjut.

Pilihan kami adelah seperti berikut:

Tune Hotel Danga Bay

Berbaloi kan.. okla sebab kita bukan nak santai-santai pun. Memang untuk balik tido jer lepas penat mandi-manda. Tune Hotel ni guna sistem macam kredit hour la. Lepas kita slot in je swipe kad kat bilik, die akan tolak kredit hour. Contoh macam sy punye, die akan tolak dari 24 credit Hour tu. So, selama 2hari ni cukuplah credit hour kami kan. 12 jam sehari je stay kat hotel.

Kenapa ku memilih Tune? Kelebihannya, dalam hotel ini sendiri ade tour agent iaitu Odyssey. Famous Odyssey ni especially if anda nak ke USS,Singapore ataupun Legoland. Pihak mereka menyediakan servis shuttle bas ke tempat tersebut. So, senang la kan, tak perlu susah-susah nak baya parking kat USS, nak fikir pasal imigresen lagi. Book je tiket Shuttle bas ni. Boleh call direct kat En. Khai, Odyssey Shuttle Service. Tiket Legoland dan COVE waterpark pun ku beli direct dari die..Settle, tak yah dok fikir dah. Harga pun okjer lebih kurang dengan beli online.
Okay berbalik kepada ceriteku tadi, kami sampai ke Tune Hotel lebih kurang 10:30pm. Perut pun dah lapor.. Pi la KFC jap dekat je dengan Hotel. Then barula check in.

  # DAY 2    11 October 2014

Kami kena bersiap awal sebab tiket untuk Cove Waterpark belum redeem. So, 7:15 dah terpacak kat depan Odyssey punye kaunter. Since sy book tiket dan bayar direct from Odyssey.. So, sy terus dapat entrance tiket ke kedua-dua tempat..Senang.

Taraaa... Dah dalam bas..

Macam biasela pi Singapore ni, dua kali kene turun bas untuk check imigresen Malaysia dan Singapore..
Letih jugak yer..huhu


Cuci-cuci mate dengan gambar yang sempat kami snap..hehe



Ade jugak dolphin time ni tapi xsempat snap..da lari Dolphin..haha



NI tengah melantak nasi beriyani.. Naufal sleep untuk recharge..

Nila die tempat untuk kanak-kanak yang belom sampai ketinggian minimum...huhu



Rainbow Reef

Gambar ni dari Website Resort World
Sebab bateri dah kong dah tak sempat snap..huhu
Ni die tempat yang mem'fobia'kan ku...hahaha
Actually xde ape pun.. cumanya rase macam seram snorkelling. Bayangkan ada berana nun di bawah dasar laun..gitula persaannya..tp sangat BESH!!!!


Tips:

1)Cove waterpark ni boleh bawak makanan luar. Frust sangat tengok orang berkelah bawak tong-tong makanan..huhu Kami makan Nasi Briyani ajer yang HALAL dan harganya jeng jeng jeng..SGD8.90
darab jela dengan RM2.57..huhu
Mineral water SGD 2.50 ya.. So, RM100 kami habis untuk makanan ajer..hoho

2)Toilet sangat limited. Tukar la baju awal dari orang lain, kalo tak beratur la panjang macam pasar malam..huhu

3)Tak payah pakai swimming suit pun takpe, janji pakai bukan baju cotton. Pakai baju ala kain jersey tu. Nak main slide kan kene licin, supaya anda tak tersangkut nanti..hehe

Untuk gambar dan lebih details lagi lawati website COVE Waterpark, Resort World Singapore

 

 # DAY 3  12 OCTOBER 2014

Harini kami punya shuttle bas gerak lambat sikit sebab dekat je kan..
Pukul 9:30 baru berkumpul.
Yang beshnye kami pegi hari Ahad, warga Johor kan bekerja..So, kami naik bas aje..

Legoland pun lengang aje..
Syok Wooo!!
Mehla cuci mate antara gambar yg sempat diSnap...





Beshnye la pada yang pandai main Lego. Bila cuba buat raft lego ni barulakutaw ku tak pandai main LEGO..Hahahaha
So, sebelom korang nak pi, try buat raft kat umah yer..huhu


 Inilah yang beshnye Legoland ni. Budak boleh slide sorang-sorang taw..Wah syok giler keterujaan Si Naufal ini ya!!!Besh kan? Ha...kenelah berani kan..




With maskot, Si Naufal takut pulak dengan maskot. So, mamanyela posing..huhu

Pengsan sekejap sebelum sambung Round 2..haha
video
 Tudia..Sakan ber'Slide' water..huhu


Sangatlah recommend dengan Legoland ni. Terutamanya bagi budak belom 3 tahun sebab FREE....hahaha
Siap ade diapers special lagi kene bayar RM10 ajer.. ni die:

Legoland ni sangatla perfect, so, takdela tips sangat. Cuma bawak jela duit lebih sebab :
~makanan nye yang sedap dan berbaloi.
~Toilet yang banyak untuk mandi dan bilas
~Duit lebih untuk shopping lego..Terutamanya cawan cute ni:


Untuk maklumat lanjut dan gambar yang banyak lagi, lawati Website Legoland, Waterpark JB

Sekian saje dari sy..
Jangan lupa tinggalkan comment luv anda..

Tima kasih kerana SUDI MEMBACA DAN COMMENT!





















~Salam Sayang:::Mama Lisz~

sharing

Artikel Berkaitan