Tingkatkan Kesuburan Bersama Shaklee



 Alhamdulillah saya berkesempatan menghadirkan diri dalam kelas Tingkatkan Kesuburan Bersama Shaklee semalam di Palm Garden Resort, Putrajaya. Kelas yang terakhir untuk bulan ini & untuk topik kesuburan ini. So, cabar diri untuk pergi menuntut ilmu di sini.

Ok saya akan cuba share segala ilmu yang saya dapat dengan anda semua.

~ Nutrisi Kesuburan ~ Masalah Kesuburan ~ Cadangan Set Kesuburan Shaklee ~

Topik yg akan diulas Bagaimana nak tingkatkan kesuburan dengan Shaklee. Setiap orang kena tahu apa masalah yg dihadapinya. Jika ada pelanggan bertanya, anda kena tahu apa masalah & kisah hidup yg berkenaan dengan masalah yang akan saya ulas nanti.

Terus straight to the point ya!!




 Persoalan pertama yang perlu diketahui:



faktor mempengaruhi kesuburan


 Faktor yang mempengaruhi kesuburan ini boleh dikategorikan kepada dua iaitu:

1)Faktor luaran
2)Faktor dalaman


 Okay saya ulas satu persatu ya..

Faktor Luaran

Antara faktor luaran yang mempengaruhi kesuburan seperti berikut:

1) Berat badan
    Kenapa berat badan mempengaruhi?
  
    ~ Overweight(gemuk) 
         (kiter gelarkan gems la yer)
         Sebabnya kolesterol lebih,hormon tak seimbang,  lemak lebih & otot kurang,
         cenderung mendapat penyakit
       
    ~ Underweight (terlampau kurus)
        Orang yg terlalu kurus immune sistem sangat2 rendah. 
        Mudah terkena penyakit, menyebabkan susah mengandung

2) Ubat-ubatan
    Seseorang yg hidup bergantung pada ubat doktor menyebabkan susah nak hamil

3) Tekanan
    Stress pun memainkan peranan untuk hamil

4) Merokok
     Suami rokok, effect kepada isteri sebagai 'secondary smoker'(asap2 disedut oleh isteri)

5) Hormon tak seimbang
    Macam mane nak tahu hormon tak seimbang?
    Antaranya adalah period/datang bulan tak regular
    Okay, lelaki pun ade jugak masalah hormon ni yer
    Bukan perempuan aje yang hormon tak seimbang,
    Lelaki pulak macam mane nak tahu hormon tak seimbang?
    Ya!! Mood swing(asik baran aje..hehe), jerawat dan sebagainya


Okay faktor luaran lain pulak.........


6) Pekerjaan & persekitaran

Bagaimana jenis pekerjaan ni boleh memberi kesan pada kesuburan?
Teliti gambar di atas. Pekerjaan yang terlibat adalah:

    ~ Petani
      Petani terdedah kepada racun2 semasa  menyembur racun perosak kat tanaman. Racun tersebut akan          masuk/diserap dalam salur darah dan akan memberi kesan kepada organ2 khasnya sperma            menyebabkan sperm abnormal
  
    ~ Chef
    Masalah pada Chef lelaki bila dia memasak menyebabkan testis panas(same jugak jika letak laptop atas   riba) ia akan beri kesan pada sperm(Atasi dengan consume vivix@ambil supplement lebih)

    ~ Saintis
    Saintis merbahaya sebab terdedah kepada bahan kimia yang merbahaya. Jika seseorang yang terpegang/memang pegang/sentuh bahan kimia tersebut boleh mengubah genetik(genetik diubahsuai) dan akan menyebabkan mandul @ susah hamil


7)Makanan kurang berkhasiat


Pemakanan yang berminyak, tinggi dengan gula, fast food akan beri kesan pada kesuburan jika kurang diambil perhatian.

Anda tak perlu bazir duit beli supplement JIKA anda tak makan frozen food@fast food
Ha.... tak usah persoal kenapa orang dulu tak de makan supplement
Sebab utama adalah gaya hidup, pemakanan kini semua berbeza .


8)Pernah mengalami keguguran

 Jika anak pertama keguguran, potensi untuk keguguran kali kedua adalah tinggi. Maka,ambil nutrisi seimbang terutamanya ambil protin(ESP) untuk kuatkan rahim.

9)Umur

Perempuan -risiko apabila hamil pada umur lebih 35 tahun (risiko pada ibu & anak dikandung)
                





 Faktor Dalaman




Ovulasi tak teratur bermaksud telur/ovum tak keluar dengan sebetulnya disebabkan oleh cyst. Walaupun sperma  masuk, sukar untuk bersenyawa
  • Cyst/PCOS (ovulasi tak teratur disebabkan oleh cyst) bermaksud ada ketumbuhan dalam ovari. Dilihat seperti gambar, dalam ovari ada cecair
  • Masalah thyroid- adalah berkenaan hormon juga akan ganggu kesuburan
  • Premature ovarian failure -(ovari yang tidak berfungsi) sebelum 40 dah pre-menopouse disebabkan oleh faktor2 yg saya bincangkan tadi.






  • Kanser pangkal rahim (sel2 kanser akan menyebabkan kematian baby walaupun telah disenyawakan) Normalnya, bagi anda yang tiada masalah kesuburan, telur akan keluar dari ovary. Akan pergi ke tiub fallopian dan apabila sperma masuk ia akan bercantum sperma dengan telur.Jika anda sihat dan normal, ia kemudiannya akan menempal pada rahim.

  • Tetapi jika ade sel kanser di pangkal rahim, penempelan embrio/fetus boleh berlaku tetapi fetus akan mati akibat sel kanser di pangkal rahim.

  • Endometriosis
  • Blockage (tiub fallopian tersumbat)
  • Fibroid
  • Infection/jangkitan (biasanya di pangkal disebabkan oleh tak dibersihkan dengan sempurna).
           Sperma yg normal boleh hidup selama 72 jam tapi jika ade jangkitan, sperma akan terus mati.
Selain itu kebiasaan nya masalah dihadapi wanita adalah keputihan. Dengan Shaklee senang aje, consume Alfalfa. InsyaAllah dapat membantu masalah keputihan


Kita teruskan dengan masalah kesuburan lelaki pulak
Jangan ingat wanita je ade masalah kesuburan YA!!!

masalah subur lelaki


Tahukah anda?

Sperma yang sihat boleh hidup selama 72 Jam
                                                 Kepala sperma adalah DNA anak itu nanti

Masalah kesuburan lelaki:

1) Air mani tidak normal

  • Sperm sedikit walaupun air mani banyak.
  • sperm abnormal( rujuk pada gambar - sperm yg abnormal menyebabkan persenyawaan tidak boleh berlaku kerana kepala sperm itu sendiri adalah DNA anak)
  • sperm motility abnormal terjadi apabila pergerakan sperm berpusing dipersekitaran yang sama & tidak menuju ke rahim. Bagaimana mahu terjadinya persenyawaan kan?


2) Masalah pada testis

    Terutamanya Chef apabila biar panas berpanjangan disekitar testis menyebabkan sperma akan rosak.
Walaupun lelaki yang hanya ada 1 testis, tetapi jika sperma nya normal masih boleh proses menjadi anak

(Ada pakcik saya sendiri ade 1 jer testis, kembar lagi anak die..huhu)
  • Kanser - boleh menyebabkan lelaki mandul terus
  • Luka
  • Jangkitan







Hormon testosterone semakin lama akan menurun menyebabkan boroi, dan sebagainya.
Boleh ambil vivix utk mengawal hormon ini.

Ubatan yang memberi kesan kepada kesuburan terutamanya ubat cair darah, steroid dan juga bahan terlarang seperti dadah.


TAHUKAH ANDA!

Wanita pun ada sedikit hormon testosteron. Tetapi jika hormon ini berlebihan di dalam badan wanita akan mengakibatkan masalah kesuburan juga seperti period tak teratur dan juga Cyst. Salah satu faktor cyst ini jugak akibat dari hormon testosteron yang tinggi dalam badan wanita ini.


Ade penyelesaian???

IA SEMESTINYA ADA JALAN PENYELESAIAN BAGI SETIAP MASALAH:


VIVIX

Vivix ini sesuai untuk lelaki mahupun wanita ya.
Bagaimana vivix ni boleh membantu kesuburan?
Semua diterangkan dalam gambar..













Nak tahu pasal VIVIX  lagi?
Klik sini Vivix



ESP

Bagaimana pula ESP dapat membantu kesuburan?
ESP terkenal sebagai sumber protein. Sel badan kiter terdiri dari protin termasuk rahim. Pentingnya protin untuk kuatkan rahim anda.




Nak tahu pasal Energizing Soy Protein lagi?
Klik Sini: ESP



PHYTOCOL

Setiap 4 tablets phytocol = 2,000 mg fitosterol
Fitosterol adalah kolesterol baik yang membantu penghasilan hormon(sangat penting dalam kekalkan kesuburan)

Tak nak ambil Phytocol? Haah kan buat ape membazir kan?
Tak pe anda boleh mendapat 2,000 mg fitosterol jugak, caranya:

2,000mg fitosterol = 200 lobak merah = 70 roti gandum = 425 biji tomato

Ha....Boleh???








Nak tahu pasal Phytocol dengan lebih lanjut?
Klik Sini: Phytocol





GLA

Sejenis Omega 6 
( Jangan confuse dengan Omega Guard Shaklee tu Omega 3 Ya!)





Nak tahu pasal GLA dengan lebih lanjut?
Klik Sini: GLA


B Complex







Nak tahu pasal B Complex with Folic Asid dengan lebih lanjut?
Klik Sini: B Complex



VITAMIN E with Selenium

Tahukah anda?
Sejak Zaman Greek lagi dah ade info Vitamin E untuk kesuburan.
Malu jika anda tidak mengetahuinya..huhu





Nak tahu pasal Vitamin E with Selenium dengan lebih lanjut?
Klik Sini: Vitamin E




ZINC COMPLEX




Nak tahu pasal Zinc Complex dengan lebih lanjut?
Klik Sini: Zinc Complex



Selain dari cadangan supplement di atas, terdapat juga cadangan bagi permasalahan berikut:

Keputihan - Alfalfa
CoqHealth jugak dapat membantu dalam kesuburan iaitu ianya memjadikan sperma kuat. Maka, ia akan mempunyai gerakan yang lancar, laju dan kuat.


Notakaki:
Bagi yang risau lelaki ni kalau ambil GLA bleh jadi macam wanita ker?
Ha... fungsi sebenar GLA ni menstabilkan hormon, Tapi takdelah mengubah hormon lelaki kepada wanita kan.
Lagi satu, kalau saya ambil GLA tp pil perancang pun saya ambil. Ada potensi ke saya hamil?
Ha... Sila jarakkan pengambilan pil perancang dengan GLA. Misal kata pil perancang ambil petang, GLA ambil la belah malam pulakkan. Nak tau kesannya bila pil perancang diambil pada waktu yang sama ambil GLA?
Dua2 ubat itu tidak akan memberi kesan kepada diri kita ya




Sumber: Nutritionist Shaklee (Kelas kesuburan)


*~Salam Sayang:::Mama Lisz~

1 comment:

  1. Lengkap...penuh info mcm pg kelas.nak share d blog nanti ek. marvellousmommy.blogspot.com

    ReplyDelete

Jangan malu-malu tinggalkan komen anda

sharing

Artikel Berkaitan