Adoiiii kenapa ade jerawat putih kat kulit muka??????

Haaa..... terkejut tak biler kuar jerawat putih tu..
Jerawat kah?
Meh meh cni nak ceter ceter skit...

Gambar sekadar hiasan: credit to google

Uols ada masalah kulit macam ni tak?

Ini namanya Milia...Bukan nama gegurl ni Milia tapi jenis jerawat macam ni namanya Milia.. erm actually ni bukan jerawat..kalau kita tengok dia macam bintil-bintil kolesterol warna putih yang sama macam 'whiteheads'. Milia sebenarnya adalah sejenis keratin berisi minyak yang dah sebati dengan epidermis kulit. Bintil-bintil kecil berukuran 1 hingga 4 milimeter ini boleh muncul di mana-mana sahaja. selalunya paling banyak dilihat di bahagian mata, pipi, hidung dan dagu.
Kalau peraasan baby pun ada alami macam ni tapi lama-lama ia akan hilang dengan sendirinya tanpa sebarang rawatan..lain pulak bagi orang dewasa Milia terjadi akibat sel kulit mati yang terperangkap di bawah liang pori yang tersumbat dengan minyak.
kerosakan UV menjadi punca utama yang mendorong pertumbuhan Milia sebab kulit menjadi tebal melebihi lapisan sepatutnya. Ada kemungkinan juga pembentukan Milia disebabkan penggunaan produk krim pelembap mata yang tinggi kandungan minyak yang tak sesuai dengan kulit muka korang.


CARA RAWATAN
------------------------------
Milia bukan macam jerawat biasa yang boleh hilang dengan hanya picit je..kalau ambik dengan jarum berdarah la dia tu lepas tu tumbuh semula... Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan berhenti menggunakan losyen atau make up remover yang biasa anda gunakan. Ia bagi mengelak Milia daripada tersebar ke bahagian kulit lain. Make up remover selalunya berminyak sebab tu la sekarang saya dah bertukar kepada Make up remover Shaklee..Shaklee punya non-greasy i loikee sangat..dah lama muka ni tak tumbuh benda alah Milia ni..


Kalau u all nak buang dengan consume produk Shaklee, u all just consume slimming set Shaklee je especially lecithin tu ha..garlic dengan zinc complex pun boleh jugak..InshaAllah bintil kolesterol ni boleh hilang..
selamat mencuba yer..(credit to Hani)







*~Salam Sayang:::Mama Lisz~

sharing

Artikel Berkaitan