Hot Info!

Mencari khidmat pengasuh/babysitter on weekend?

Assalamualaikum semua.

Post kalini khas untuk ibubapa yang bekerjaya mahupun bekerja sendiri. Jika anda masih mencari khidmat pengasuh/babysitter on weekend, boleh teruskan bacaan post kalini ya.
Kami menyediakan khidmat mengasuh anak pada hari minggu. Khas untuk ibubapa yang ingin outstation/honeymoon/bercuti pada hujung minggu dan ingin mencari pengasuh anak. Lokasi kami di Taman Medan, Petaling Jaya. Anak anda akan tinggal dirumah yang berpenghawa dingin, teres dua tingkat.

Permintaan untuk pengasuh anak dirumah anda sendiri juga boleh dibincangkan dengan saya.
Tiada had umur. Kadar serendah RM30-50 sehari.
Boleh tahu lebih lanjut mengenai penjaga melalui whatsapp. Jangan risau, anak anda akan dikawal selia dan dijaga dengan rapi dengan izin Allah s.w.t

Sebarang pertanyaan boleh terus whatsapp: 019-2269066

~Salam Sayang:::Mama Lisz~

Resepi donut gebu mudah TANPA ULI dan TANPA TELUR.

Tak rajin nak uli tapi nak makan donut panas2
Pastu alergi telur pulak
Nah akak payung resepi senang utk uolls. Tak yah dok meleleh air mata tak dapat buat donut sendiri. hehe
Resepi ni pun seswai untuk yang sayangkan jari-jemari mu yang mulus itu.hahaha
Okay jom check it out step by step penyediaan kat setiap gambar
Share jer xkisah, ikhlas di bulan Ramadhan cari pahala lebih. hehe



Resepi Donut tanpa uli dan tanpa telur SIAP!!!


Okay jon check it out Step by step penyediaan.

Ready! Get set go.hehe



Step 1 Adunan yis

Campurkan sepeket yis(mauripan 11gm),  ¼ cawan gula, 2 sdb susu pekat dan 1cwn air suam. Biorkan berbuih. Ketepikan.

Cawan beso mane? Pakai je cwn biasa jgn pakai besen sudah.
Janji utk semua sukatan nak guna cwn ni.

Dah sukat dlm cwn, sy masuk dlm bekas shaker macam gambar di atas tu.
Tujuannya nak bagi ruang yis kembang dan senang nak kacau2 sebati 

Ini cawan yg kugunakan ya.Cwn plastik ikea tu boleh, Cup sukatan bakery 200 ml tu pun boleh.

Step 2 Adunan tepung

Amik bekas lain, 
masukkan 4cwn tepung(kuguna tepung Faiza/Bidara sebab lagi sedap disamping unbleached) , 
2sdk baking powder, 2 sdb planta/marjerin (kuguna buttercup, lomak sikit.haha) 
dan secubit garam. 

(optional: add sikit esen vanilla bagi wangi sikit, xdela bau yis tu)
Gaul dan ramas2 sampai jadi macam serbuk roti tu.
Tengok gambar dibawah:


Ni dia macam serbuk roti.

Step 3

Bila dah rata, masukkan kesemua ‘water roux’/softener dan ramas bagi sebati je. 

Benda alah ape tu? Ha, tgk gambar dibawah. 
Kalau malas, belijela ‘softener’ kat bakery tu. 
Kalau guna softener bakery. masuk 2sdb dlm adunan. 

Jgn beli softlan pulak. Pengsan. Haha

Masuk semua homemade softener @ 2sdb softener bakery

Tapi utk jimat dan sihat buat je. Bukan susah pun. Nah ni cara buat homemade softener:

Bancuhan homemade softener dimasak atas api yang kecil.


Caranya: Mix kan jer ¼ cwn tepung gandum + 2 sudu air. Masak atas api dan kacau sampai likat dan creamy seperti gambar.
 Jgn hangus plak.haha. Biar sejuk sikit baru gaul. 
Elok buat awal2 senang.

ni dia homemade softener yang dah likat dan creamy. 
Masukkan semua tau dlm adunan tepung tadi.


Step 4

Pi check adunan yis dah kembang tak?



bancuhan yis yang dah kembang elok just nice :)
Kalau dah kembang, masukkan dalam adunan tepung tadi dan gaul sebati je. 
Tak yah susah2 nak uli. Kalau lembik, tambah tepung sikit. 
Dah rata, tutup dan biar setengah jam pun dah ok.



Doh yang dah sebati, tak yah uli tau.

Tips untuk doh cepat kembang. 

Hakak masukkan dalam bekas tertutup macam oven/microwave. 
Bukan untuk bakar ye. Just utk biarkan dia tetutup rapat Cepat je dia kembang.
 Jangan pi dok switch on pulak. , 

ha..macam ni, tutup rapat. jangan pi switch on pulak. pitams.

Step 5

Bila doh dah kembang, kasi tumbukan bertubi2 kat doh tu bagi angina keluar. Hehe. 
Dah tu ape lagi, bentukkan ikut citarasa anda.

doh yang dah kembang

Step 6

Dah siap bentuk, disarankan biarkan sekejap bagi dia naik dan boleh goring terus.
Ada baki2 doh tu goring half cook utk difrozenkan.
 Jgn biar dia kembang byk kali nnti xsedap.

ready untuk digoreng
Dah siap goreng. Yang cerah sikit tu half cooked. 
Yang bulat tu nanti leh sumbat sambal buat pau goreng. 
Ha.. Dah dapat 2 jenis kuih. hehe
Nah tengok, Gebu dan lembut tak?

Okay model donut enterframe kejap. Ifthat ditengahari. haha


Sekian. Share and like jika bermanfaat.



~Salam Sayang:::Mama Lisz~

9 Langkah elak nafas berbau



NAFAS BERBAU buat kita hilang mood nak bercerita. Kalau boleh nak cepat-cepat habiskan ayat dan berlalu pergi.

Ramai yang mempunyai masalah nafas berbau ni, tapi mereka tak ambil langkah mengatasinya

Hari ini saya kongsikan 9 langkah untuk elakkan nafas berbau;

1. Gunakan ubat gig berflorida untuk kawal karang (plak) gigi dari bersarang.

2.    Pilih ubat gigi pudina kerana ia mengeluarkan lendir di bahagian rahang dan rongga hidung. Kesannya ia akan kurangkan atau hilangkan nafas berbau dan menyegarkan pernafasan.

3.    Gunakan dental floss (banyak terdapat di farmasi) untuk membersihkan lebihan makanan yang terselit di celah gigi. Makanan terkumpul yang tidak dibersihkan akan bertindak balas dengan enzim air liur dan yang menyebabkan nafas berbau.

4.    Berhati-hati memilih makanan. Elakkan makanan yang terlalu banyak bawang, bawang putih, makanan dengan kandungan lemak yang tinggi dan minuman beralkohol.

5.    Makan ulam yang tak meninggalkan bau seperti ulam raja, pegaga, dan pucuk gajus. Elakkan makan ulam yang berbau kuat seperti petai dan jering.

6.    Gunakan ubat kumur untuk menyegarkan pernafasan (seperti Listerine).

7.    Petua tradisional juga boleh diamalkan untuk menghilangkan nafas berbau seperti mengunyah cengkih atau minum air rebusan kacang hijau.

8.    Waktu pemakanan yang tak teratur atau terlalu lama berlapar juga merupakan menyebab nafas berbau kerana apabila lapar, asid di dalam perut akan bertindak balas dengan sisa makanan dan akan menghasilkan bau busuk.

9.    Jangan lupa memberus lidah kerana lidah mengumpulkan sisa makanan yang menjadi makanan bakteria dan ini akan menyebabkan nafas berbau. Anda boleh menggunakan tongue scraper untuk membersihkan lidah.

Pengambilan Alfalfa Complex selain sebagai detokfikasi bau ia juga membantu menyegarkan nafas dan sekali gus mengatasi mulut dari berbau.

Moga bermanfaat

~Salam Sayang:::Mama Lisz~

Resepi Kek Susu Cheese Mudah

Di musim hujan, memang sesuai buat kek ala apam susu. Saya ubahsuai sebab nak ada rasa cheese dalam kek ni dan tanpa pewarna. Ha.. barulah sesuai nak bagi anak-anak makan.hehe..

Okay nah saya belanja resepi kek susu cheese mudah.


Untuk variasi kan kek ini, lepas adunan sebati, bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian saya mix dan gaul dengan serbuk koko. So, masa tuang dalam loyang nanti boleh selang-selikan dan boleh juga letak inti kaya/nutella mahupun coklat.

So yummy uolls :)

Feel free to share.


~Salam Sayang:::Mama Lisz~

Jom ke Bangkok

Gerak gempur bagi menyemarakkan semangat untuk berusaha.

Korang tau tak

Semua orang layak 'redeem' trip 5stars ke Bangkok

Pertama kali salam sejarah tak perlu kumpul point untuk layak 5stars trip.

Tak perlu kumpul sticker, tampal-tampal nak redeem. (Tiada kena mengena yang hidup mahupun mati)

Tak perlu modal beribu riban. Cukup dengan rm69 sudah layak untuk sertai

Tak perlu ajak orang lain join pun tak mengapa. Tapi kalau ajak lagi la bagus kan

Hanya perlu semangat kental dan usaha untuk bantu ramai insan diluar sana mendapat kesihatan yang terbaik. InsyaAllah

~Berada di 'comfort zone' dan rasa selesa dengan hidup kini juga adalah satu keputusan yang kita sendiri tetapkan dalam diri~


#kttshaklee
#korangtautak

Recharge recharge

Teruja tak? 

Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan seterusnya berpeluang pergi trip ini.

Lisz | 0192269066


~Salam Sayang:::Mama Lisz~

sharing

Artikel Berkaitan